slider_text.png
Group 1.png

Ročna limfna drenaža

Morda so vam priporočili limfno drenažo, morda  pa so vas tudi odgovarjali od nje. Če ste zmedeni, vam bo dobro prišlo nekaj osnovnih podatkov o tej tehniki:

Limfa je telesna tekočina, ki teče po limfnih žilah podobno kot teče kri po krvnih žilah. Sodeluje v funkciji imunskega sistema, ki ščiti organizem. V tem imajo pomembno vlogo limfociti ( vrsta belih krvnih celic, levkocitov ). Poleg tega pa limfne žile tudi odvajajo odpadne snovi proti limfnim vozličkom, ki so neke vrste “ mesta za prečiščevanje “.

Nato limfa priteče v venski del obtoka.

Ročna limfna drenaža je tehnika, ki jo izvajamo v fizikalni terapiji, športni medicini in kozmetiki.

Gre za tehniko, s katero obdelujemo velike površine kože in tkiv z namenom vzpostaviti ravnovesje tekočin v človeškem organizmu

Limfna drenaža je pomožni tretma za skoraj vse otekline, ki nastajajo po kirurških posegih, še posebej pa je priporočljiv za edem roke, ki neredko nastane po operaciji odstranjevanja ene dojke. Pomaga tudi po drugih operacijah, npr: uho, grlo, nos ali po lepotnih operacijah. Edem pa se hitreje povleče tudi po zlomih ali zvinih nog. Pomaga tudi pri “ težkih nogah “.

Priporoča se tudi za uravnavanje krvnega tlaka, za krčne žile (jih ne odpravi ampak omili), zmanjša bolečine ob menstruaciji (le ta se časovno skrajša in krvavitev je manj močna). Limfna drenaža se izvaja kot prevencija za strije, pri nervozah, napetostih, stresih, za splošno regeneracijo celega organizma.

Limfna drenaža deluje na limfni sistem in mu pomaga pri prečiščevanju organizma in odpravljanju strupov iz našega telesa. Pospešuje regeneracijske procese v organizmu in nas varuje pred obolenji. Povečuje namreč tudi obrambni sistem, zato imamo manj težav z gripami, anginami in raznimi virozami.

Ročna limfna drenaža koristi tudi zdravim, kajti kdor nima časa za svoje zdravje, bo moral imeti čas za svojo bolezen.